tisdag 16 november 2010

Emil i Lönneberga

TEMA: Astrid Lindgrens kända filmer - Emil i Lönneberga

Hujedamej sånt barn, suckar pigan Lina allt som oftast. Och Emils pappa Anton, han ropar så det skallar över hela Katthult: “EEEEEMIIIIIIIIL!!!”. Då vet alla att Emil är på väg in i snickerboa igen, men för vilken gång i ordningen är det omöjligt att räkna ut. Det är nämligen i snickerboa Emil låser in sig när han gjort något hyss, och det händer ganska ofta. Det finurliga med snickerboa är att den har två haspar – en på insidan så att pappa Anton inte kan komma in, och en på utsidan så att Emil inte kan komma ut förrrän pappa lugnat ner sig. Inne i snickerboa finns fullt med snidade träfigurer, nästan hundra stycken. När den hundrade gubben är färdig ska Emil ha kalas. Men bara för Alfred, drängen som är Emils bäste vän. Och som Lina kastar trånande blickar efter…

Emil i Lönneberga är en svensk långfilm från 1971 i regi av Olle Hellblom som bygger på Astrid Lindgrens böcker om Emil i Lönneberga. Filmen utspelas i Lönneberga i Småland kring de första åren på 1900-talet. På gården Katthult bor Emil med sin pappa Anton, mamma Alma, lillasyster Ida, drängen Alfred  och pigan Lina. På gården finns även hästarna Markus och Jullan, katten Månsan, kor, grisar och höns. Emil är en påhittig pojke i 6-årsåldern. Hans ständiga hyss kommer sig ofta av hans stora nyfikenhet och viljan att hjälpa till. Dessvärre drabbas oftast hans pappa Anton av hans hyss och allt som oftast får Emil tillbringa några timmar i snickarboden där han under tiden han väntar på att bli utsläppt täljer sig ytterligare en trägubbe till sin stora samling. När Emil inte är upptagen med att sitta inlåst i "Snickeboa", gillra råttfällor, fastna med huvudet i soppskålar, hissa upp Ida i flaggstången, gräva varggropar, ställa till med julkalas för fattighjonen eller leka sicken blås - så går han och Alfred gärna och badar i sjön. Vi får i filmen vara med om ett år på Katthult, från sommar till sommar.

Sommar som höst och vår som vinter är det fullt ståhej i Lönneberga. På sommaren går det väldigt bra att hissa upp lillasyster Ida i flaggstången så att hon ska kunna se ända till Mariannelund. Och på vintern – när mamma och pappa är på julkalas – kan man själv ordna fest för hjonen från fattigstugan. Och fånga den snåla och elaka Kommandoran i egenhändigt gjord vargfälla…

Filmen spelades in på Gibberyds gård utanför Vimmerby som man efter mycket sökande hittade. Fast innan den var klar att användas fick man bygga om en del. Bland annat fick ett proppskåp kamoufleras som björkstam, staketet av plast bytas ut till gammaldags gärdesgård och en snickarbod byggas. Alla boende i trakten var mycket hjälpsamma när det gällde att hitta passande rekvisita i form av sekretärer, fotogenlampor, väggbonader, harvar, paraplyer och annat. Inomhusscener spelades in i folkhögskolan i Mariannelund. Scenen där de gamla får åka vedkälke spelades in i Bollstabruk utanför Kramfors. Filmen hade premiär på Grand i Vimmerby den 4 december 1971. De tyska skådespelarna fick lära sig sina repliker på svenska så gott de kunde och sedan dubbades de till svenska. Rösten till doktorn i Mariannelund är Hans Lindgrens och Kommandorans röst låter som Birgitta Valberg. Den tyske skådespelaren Paul Esser medverkade även i filmerna om Pippi Långstrump där han spelade inbrottstjuven Dunder-Karlsson. Uppföljare: Nya hyss av Emil i Lönneberga gjord 1972 och Emil och griseknoen gjord 1973. Filmerna klipptes senare och visades som en serie på 13 avsnitt 1975 Emil i Lönneberga (TV-serie).

Kuriosa: Att regissera djur brukar ofta vara svårt och här var det både hästar, kor, höns och grisar som skulle instrueras. Allan Edwall som spelar Emils pappa visade sig ha god hand med kor. Hönor kunde hypnotiseras så att de låg helt stilla och Griseknoen hade fått träning av en expert. Som liten kulting sattes han i skola hos djurdressören Ernst Schnack och lärde sig vingla, räkna till tre, låtsas bli full och komma när man ropade. ”Hej Knoen!” sa Jan Ohlsson, dvs Emil, och då kom knoen. Emilfilmen är den enda som Astrid själv deltagit i som statist, hon förekommer iförd röd sjal som bondmora på Vimmerby marknad.

Dagens andra klipp kommer från filmen med Astrid Lindgrens härliga röst som berättare. Klippen finns på Youtube, upplagt av "kjentbarnetv".



Skriv gärna en komentar om dina minnen till Emil!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar