söndag 21 november 2010

Nils Karlsson Pyssling

TEMA: Astrid Lindgrens kända filmer - Nils Karlsson Pyssling

När 7-årige Bertils föräldrar är på jobbet och Bertil är ensam hemma och har tråkigt. Han är det enda barnet i familjen sedan hans syster Märta gick bort. Sin barnvakt Tant Hulda som bara vill spela Fia med knuff tycker han inte är så roligt att vara med. Han ligger på sängen och känner sig ensam. Plötsligt hör han små, små trippande steg under sängen. Spökar det här, tänker Bertil och böjer sig ner över sängkanten. Och då får han se något underligt. Där under sängen står… ja, det är precis som en vanlig pojke. Det är bara det att han inte är större än en tumme. ”Hej”, säger pojken. ”Jag heter Nils Karlsson-Pyssling.” Han bor under golvet under pojken Bertils säng. Där finns även Nisses hyresvärdinna, en otäck råtta vid namn Tjoffsan.Hon är elak och vill bita ihjäl Nisse om han inte betalar hyran. Ingången till Pysslings krypin är ett råtthål i väggen och genom att ta på en spik som sitter brevid och samtidgt säga Killevippen! kan Bertil bli lika liten som sin vän och leka med honom under golvplankorna.  Bertil och Nisse lyckas tillsammans få Tjofsan att försvinna helt och de två förblir bästa vänner.

Böckerna "Nils Karlsson Pyssling" och "Nils Karlsson Pyssling flyttar in" utkom 1949 respektive 1956. Filmen är dock en av de sista filmatiseringarna utav Astrid Lindgren, 1990. Filmen är regisserad utan Staffan Götestam, som spelade Jonatan i Bröderna Lejonhjärta.

Jonatan Lindoff (Nils) och Oskar Löfkvist (Bertil) var 8 år respektive 10 år när filmen spelades in. Jonatan har inte medverkat i flera filmer eller tv-inspelningar efter rollen som Nils Karlsson Pyssling, men Oskar spelade 1997 pojen Aron i Beck-filmen "Lockpojken".

Många anser att handlingen beskriver 2 homosexuella pojkar på 40-50-talet. Spekulationer kring dolda budskap finns kring många utav Astrid Lindgrens verk. Själv tycker jag att det är onödiga diskutioner och undrar om barn verkligen ser det på det viset, nej det är bara diskutionsangelägna vuxna som behöver kommentera vår största författares framgång.

Dagens klipp hittade jag på youtube upplagt av "Tussilou". Bertil har tagit med sig ost och nya kläder till Nils, som är väldigt tacksam! Tillsammans sjunger de sången "Vad jag är glad att jag har dig". En sång som är väldigt populär på både dop och bröllop.


 


Skriv gärna en kommentar om dina minnen till Nils Karlsson Pyssling!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar