måndag 15 november 2010

Ronja Rövardotter

TEMA: Astrid Lindgrens kända filmer - Ronja Rövardotter

Ronja Rövardotter är en fantasybok av Astrid Lindgren från 1981. Huvudpersonen Ronja är en flicka i 10-årsåldern vars uppväxt läsaren får följa under två somrar och en vinter. Hon är dotter till en rövarhövding och boken handlar om hur hon blir självständig och gör uppror mot fadern. Olle Hellbom började med arbetet inför filmatiseringen men gick bort 1982. Tage Danielsson tog över arbetet och det blev en film 1984 och hade premiär vid jul samma år.


Mattisrövarna använder massor av färgstarka tillmälen som "skitstövel", "ormyngel", "hundhedning", "ärkemicklar", "avedonk" och "tjyvahund". Ett återkommande drag är också användandet av det dialekta di, blitt och Mattis kallar sin dotter för Ronja mi och Birk kallar henne söstra mi. Astrid Lindgren var även en språklig förnyare, uttrycket Far åt pipsvängen blev känt genom boken. Ronja Rövardotter säger, när hon får veta att Borkarövarna bor på andra sidan Helvetesgapet: "Jämmer och död! Vänta bara tills Mattis får höra det här, då ryker alla Borkarövare åt pipsvängen med en fjärt!!"


- "Det började med att jag såg ett berg, och högt uppe på det en rövarborg och den delade sig plötsligt mitt itu. Vad är det för folk som bor där? tänkte jag. Jo, en rövarfamilj som har en dotter och en annan rövarfamilj som har en son. Romeo och Julia upp i dagen alltså." har Astrid Lindgren berättat.


Många platser användes under inspelningarna; På berget Sörknatten i Dalsland kan man finna platserna där kulissen av Mattisborgen stod, "Helvetesgapet" och Björngrottan. Blåsjön i Jämtland har även många scener med i filmen. Kungsklyftan i Fjällbacka i Bohuslän fick bli Vargklämman.  Mattisborgens ölkällare, där Ronja och Birk träffas är inspelade i Tykarpsgrottan i Ignaberga i Skåne. Glupafallet heter på riktigt Ristafallet och ligger i Undersåker i Jämtland. Tvekampen mellan Mattis och Borka är inspelad i Haga Slottsruin i Stockholm. När Ronja skriker sitt vårskrik sitter hon på en utskjutande klippa över fallet Gaustafallet i Jämtland.

Hanna Zetterberg  spelade som 11-åring huvudrollen i filmen och barboksdebuterade själv 2008 med sin serie om Nejlika.

Kuriosa: Mycket i Ronjafilmen är löst via trickfilm på olika sätt. Rumpnissarna är vanliga maskerade skådespelare men med fyra gånger för stor rekvisita; skidor, stavar och stövlar, så att de ser mindre ut. Grådvärgarna spelades av ett gäng förskolebarn med ficklampor och Helvetesgapet är i verkligheten bara 2,5 meter djupt. Filmen belönades med en silverbjörn i Berlin 1985.

Dagens film är ett klipp som jag hittade på YouTube (upplagd utav "manonfajor"), med flera av de kända sångerna från filmen.


Skriv gärna en komentar om dina minnen till Ronja!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar