torsdag 18 november 2010

Vi på Saltkråkan

TEMA: Astrid Lindgrens kända filmer - Vi på Saltkråkan
Vi på Saltkråkan är en svensk TV-serie från 1964 av Olle Hellbom och Astrid Lindgren med
Torsten Lilliecrona, Louise Edlind, Maria Johansson och Stephen Lindholm m.fl. Manus skrevs av Astrid Lindgren, och för regin svarade Olle Hellbom. Delar av serien klipptes om och visades som en långfilm - Vi på Saltkråkan (1968).

Flickan Tjorven bor på ön Saltkråkan i Stockholms skärgård tillsammans med hunden Båtsman, sina föräldrar Nisse och Märta och sina två storasystrar Teddy och Freddy. När det blir sommar flyttar familjen Melkersson in i fru Sjöbloms stuga kallad Snickargården, och Tjorven lär känna den jämnårige pojken Pelle, hans storebröder Niklas och Johan, pappan och änklingen Melker samt hans dotter Malin, äldsta barnet i familjen och den som har axlat modersrollen. Sommaren bjuder på många spännande äventyr, med tjuvfiskare, skattjakter, sjönöd och mycket annat. När det blir vinter och jul återvänder Pelle och hans familj, men när det återigen blir sommar verkar det som att familjen Melkersson kommer att bli av med stugan. Men Pelle och Tjorven lyckas rädda den i sista stund...

Till skillnad från merparten av
Astrid Lindgrens filmatiseringar bygger inte Vi på Saltkråkan på en bok - manuset skrevs direkt för TV-serien, och kom ut i bokform efter att TV-serien visats. 1968 fick långfilmsversionen av Vi på Saltkråkan premiär - filmversionen består av sammanfogade delar från avsnitt 1, 2, 5, 6, 8, 9, 12 och 13. TV-serien följdes av fyra biofilmer – Tjorven, Båtsman och Moses (1964), Tjorven och Skrållan (1965), Tjorven och Mysak (1966) och Skrållan, Ruskprick och Knorrhane (1967) – som 1977 delades upp på en TV-serie i 12 avsnitt: Så går det till på Saltkråkan.
Kända citat:


 • – Farbror Melker...varför badar du alltid med kläderna på? (Tjorven)
 • – Hemma på våran gata i stan... (Stina)

 • – Farbror Melker, vet du va... (Tjorven) - Nää Tjorven, det vet jag verkligen inte. (Melker)

 • – Bang! (Skrållan)


  Saltkråkan är en liten fiktiv ö längst ut i havsbandet i Stockholms skärgård. Den Saltkråkan som förekommer i filmerna ska inte förväxlas med de riktiga kobbarna Stora och Lilla Saltkråkan som ligger mellan Nämdöfjärden och Jungfrufjärden i Stockholms skärgård. Filmerna spelades in på ön Norröra i Stockholms norra skärgård ca 2 mil sydost om Norrtälje i KobbfjärdenHuset som familjen Melkersson bodde i finns kvar, kallas Café Snickargården och är öppet under sommaren. Ön är befolkad året runt. Än idag lever intresset för Saltkråkan kvar. Under sommaren håller en auktoriserad skärgårdsguide guidade turer till Norröra och Söderöra (dvs Saltkråkan) varje vecka. Man får då lära sig var Melker trillade i vattnet, samt var getingboet satt som irriterade honom så högeliga. Saltkråketurerna lockar turister ända från kontinenten.

  Dagens klipp består av många olika klipp ut Saltkråkanfilmerna "Tjorven och Skrållan" och "Skrållan, Ruskprick och Knorrhane" (upplagt på Youtube av "Cinekids").
 • Skriv gärna en kommentar om dina minnen till Saltkråkan!

  Inga kommentarer:

  Skicka en kommentar